Produse calorice pentru minte

 

Produse calorice pentru minte?

 

Ce legătură au caloriile cu mintea? În acest articol îți voi prezenta o categorie nouă de calorii, care are legătură 100% cu mintea ta.

Pentru început, hai să vorbim puțin despre ceva ce știi deja și anume despre ce este o calorie.

Caloria reprezintă o unitate de măsură a energiei. După cum bine știi, noi oamenii avem nevoie de energie pentru a supraviețui. Ne luăm această energie din produsele alimentare.

O persoană are nevoie în medie de 2.000 de calorii pe zi pentru a funcționa la capacitate maximă.

Dacă depășim acest număr optim de calorii, viitorul nostru va fi unul mare. Va fi unul mare la propriu, adică ne vom îngrășa. Cu cât creștem surplusul de greutate, ne depărtăm de o condiție fizică de invidiat și ne amenințăm sănătatea.

Exemple de calorii din alimente:

 • 500 ml bere = 220 de calorii
 • 330 ml Coca-Cola = 139 de calorii
 • 100 gr maioneză = 700 de calorii
 • 100 gr ciocolată = 500 de calorii
 • 100 gr friptură de porc = 344 de calorii

Dacă ne lăsăm duși de val, cu efort zero, în câteva luni punem pe noi lejer 10 kg de grăsime.

Știu, nimic nou până aici.

 

O altă categorie de calorii

o-alta-categorie

Acum este momentul să afli ceva nou. Există o altă categorie de calorii: caloriile distructive pentru minte. Aceste calorii se găsesc în activitățile noastre neproductive.

Exemple de ”produse” calorice pentru minte:

 • 60 minute de jucat pe calculator = 500 de calorii
 • 60 minute de uitat la TV = 600 de calorii
 • 60 minute de lenevit = 1000 de calorii
 • 10 minute de bârfit = 350 de calorii
 • 30 minute de citit articole de scandal = 600 de calorii

Pentru a supraviețui, mintea noastră are nevoie de aproximativ 1500 de astfel de calorii. Activitățile neproductive aduc stare de relaxare minții noastre dacă le ”consumăm” fără exces. Dacă depășim doza zilnică recomandată, ne îngrășăm neproductiv mintea. Și ce se întâmplă când consumăm în exces ”produse” calorice pentru minte? Raportându-ne la potențialul nostru, vom observa că ducem o viață mediocră.

Hai să privim următorul exemplu, care din păcate este realitate pentru mulți oameni:

Fiecare persoană are 24 de ore pe zi. Nimic mai mult nimic mai puțin. Din cele 24 de ore scădem caloriile de somn recomandate zilnic: 5-7 ore (depinde de fiecare persoană). Pentru calculul nostru presupun un somn de 6 ore care înseamnă 600 de calorii.

Mai rămân 18 ore. Câte calorii consumă zilnic o persoană în cele 18 ore?

 • Dacă se uită 3 ore la televizor = 1.800 de calorii
 • Dacă bârfește 0.5 ore = 1.750 de calorii
 • Dacă se plânge de situația sa 0.5 ore = 1.750 de calorii
 • Dacă se joacă pe calculator 2 ore = 1.000 de calorii
 • Dacă doarme suplimentar 2 ore = 200 de calorii
 • Dacă poartă discuții inutile 1 oră = 800 de calorii
 • Dacă citește articole fără valoare 1 oră = 1.200 de calorii

Acea persoană consumă timp de 10 ore 8.500 de calorii. Asta înseamnă că în fiecare zi, mintea persoanei respective se ”îngrașă” distructiv cu 6.000 de calorii.

Persoana din exemplul nostru, din 24 de ore mai rămâne cu 8 ore. Acele 8 ore, vrea nu vrea, le consumă la serviciu. În acest fel ea va zice că nu are timp și succesul său va înainta cu viteza melcului.

 

Ce putem face?

 

În cazul caloriilor din alimente, am observat că majoritatea persoanelor care se îngrașă vor să facă la un moment dat o schimbare. Dar nu orice fel de schimbare, ci o schimbare comodă.

Acele persoane caută un aliment sau o pilulă magică care să-i facă, dacă se poate peste noapte să slăbească 10-20-30 de kilograme. Știi foarte că acest lucru este valabil pe termen scurt. În 2-3 luni slăbesc și în următoarele 3-4 luni ajung la starea dolofană inițială.

Schimbările sănătoase vin atunci când reducem consumul exagerat de alimente bogate în calorii sau când le înlocuim cu alimente sănătoase. Schimbarea este simplă, dar nu rapidă. Este vorba despre un proces. Mulți oameni nu sunt dispuși să treacă prin proces, ei vor din prima rezultatele.

Identic se întâmplă și în cazul ”produselor” calorice pentru minte.

După mulți ani de ”hrănit” cu evenimente nesănătoase și bogate în calorii, mulți oameni se trezesc la un moment dat nesatifăcuți de rezultatele din viața lor. Au un venit financiar mic, nu se înțeleg cu jumatatea lor, nu au prieteni adevărați, au probleme la serviciu, etc… Aceste persoane vor să facă o schimbare. Nu orice fel de schimbare, ci o schimbare comodă. Astfel, ele își doresc să găsească o carte magică sau să meargă la un curs care peste noapte să le schimbe rezultatele.

Există multe cărți, cursuri, workshop-uri și evenimente de dezvoltare personală care pot declanșa ceva puternic în oameni. Dar nici unul dintre elementele enumerate mai sus nu va schimba rezultatele nimănui peste noapte. Dacă persoana respectiva va reveni a doua zi la evenimentele calorice și neproductive, schimbarea va fi doar o fantomă.

Și aici este vorba despre un proces. Doar cei dispuși să treacă prin proces vor reuși să-și îmbunătățească rezultatele.

Acest proces este de fapt respectarea unui plan de dezvoltare personală. Mi-a plăcut cum a definit Andy Szekely dezvoltarea personală: ”dezvoltarea personală înseamnă să-ți asumi responsabilitatea 100%”.

Așadar, cu ce ți-ai propus să-ți ”hrănești” mintea în 2017? Ești dispus să înlocuiești ”produsele” calorice cu cele sănătoase?

Dacă te abonezi la newsletter, pe 1 Ianuarie îți voi trimite o variantă sănătoasă de plan de dezvoltare personală.

Pe curând!