Just do it – Obiceiul succesului

A fost o perioadă mare din viaţa mea în care am practicat la nivel profesionist breakdance-ul, mai exact 13 ani din care 11 ani la nivel intensiv.  Mai relavant decât timpul investit sunt bineinţeles rezultatele:  împreună cu formaţia din care faceam parte (Out of Control) am luat la nivel naţional de 4 ori locul 1 cu tot grupul, de 3 ori locul 1 la 2 vs 2 şi la o ediţie am luat locul 1 individual.  Locurile 2 si 3 sunt mai multe dar după cum ştii sunt mai puţin relevante.

Ce elemente m-au condus pe mine la aceste rezultate?

 

Obiceiurile!

În acest text vreau să vă împărtaşesc un obicei pe care l-am utilizat atunci, pe care îl utilizez acum şi în urma căruia am avut, am şi cu siguranţă voi avea rezultate mari în continuare.

Obiceiul se numeşte: “Just Do It!”. De ce folosesc expresia în limba engleza?

Simplu: pentru că aşa l-am instalat în mintea mea.

 

De ce acest obicei?

Orice lucru pe care vrem să-l obţinem este supus unui proces. În funcţie de mărimea ţintei dorite este determinată dificultatea procesului. Nu am avut de la început ţinta de a deveni campion naţional. Prima ţinta a fost să stau în 2 mâini, într-o mână şi în cap. Pe cât de simple par acum pe atât de dificile erau pentru mine la vârsta de 14 ani.

Pe atunci nu conştientizam că mă supun unui process însă ştiam un lucru: Just do it!

Fă-o! Şi fă-o din nou şi din nou şi din nou şi din nou! Şi pentru că funcţionam pe  Just do it, de fiecare dată când acţionam descopeream alt pas din proces. Este important să precizez că ceea ce reuseam eu în 2 luni colegii mei reuşeau într-o săptamană. Deci talentul nu a fost de partea mea.

Uneori, dacă ne adresăm des întrebarea “Dar cum se face?” riscăm să nu intram in proces, sau cel puţin aşa a fost în cazul meu. N-am fost preocupat de cum se fac elementele de breakdance mai mult decât am fost preocupat de Just do it!

S-ar putea să nu mă crezi, dar în momentele în care mă antrenam pentru concurs, antrenamentele nu mai erau o placere. Era o adevarată munca, multe vânătai, enorm de multe eşecuri, enorm de multe motive de a renunţa. Să te antrenezi zilnic 4-5 ore şi aparent să nu evoluezi nu este deloc un lucru plăcut. Dar îmi instalasem obiceiul Just do it! Când o acţiune este repetată săptămâni la rând devine obicei, şi când devine obicei, crede-mă că îl faci în mod inconştient.

Devenisem un roboţel care tot încerca anumite elemente de breakdance şi nu puteam renunţa tocmai datorită acestui lucru.

 

Rezultatul?

De fiecare dată mi-am atins ţinta şi atingerea ţintei mă conducea la o ţinta şi mai mare, bineînţeles continuand cu acelaşi Just do it!

Uitându-mă acum la toţi cei 30 de ani ai mei, observ că cele mai mari rezultate ale mele se datorează acestui obicei: “Just do it!”.

Când m-am înscris în John Maxwell Team, când am hotarât să devin membru Speakers Club, când am organizat primul mastermind, când am avut prima şedinţă de coaching, când am avut primul seminar… toate aceste lucruri s-au întamplat datorită obiceiului “Just do it!”.

Când iţi stabileşti o ţintă, probabil îţi faci un plan de acţiune şi foarte bine faci. Din propria experienţă iţi garantez ca planul nu este exact cum îl vezi la inceput. Uneori când faci primul pas lucrurile nu stau aşa cum ţi-ai imaginat şi pot apărea gânduri de renunţare. Nu, nu, nu, nu da valoare acestor gânduri ci doar mai fă o mişcare şi încă una şi încă una şi vei descoperi urmatoarea etapă.

Mesajul meu pentru tine, dragă citititorule este:

  1. Pune-ţi ţinte mari!
  2. Stabileşte că primul pas al fiecarei etape este: Just do it!
  3. Acţionează: Just do it!

În acest fel intri în proces, nivelul de conştientizare asupra planului creşte şi ghici ce?

Îţi atingi ţinta!